FLOTANTA: viza de flotant / viza de reședință | De la A la Z

1.Ce este viza de flotant?  

Un mijloc prin care statul te are în evidență cu locuința ta reală.    

 • Noțiunea de viză de flotant nu se regăsește ca atare în legislația primară care o reglementează: OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (republicată). I se spune: dovadă de reședință / mențiune privind reședința / mențiune privind stabilirea reședinței, iar în alte acte normative conexe: viză de reședință.

 • Fun fact 🙂  noțiunea de viză de flotant este totuși utilizată în Hotărârea nr. 840/1964 privind aplicarea regimului de evidență a populației încă în vigoare (probabil pentru că încă există persoane care au buletin fără termen de valabilitate).

 • Ce este viza de flotant? O mențiune care face dovada reședinței tale1 (adică a locuinței secundare – aia unde iți petreci o mare parte din timp). Pentru că dacă locuiești mai mult de 15 zile la altă adresă decât cea de domiciliu, ești obligat să ceri să ți se treacă în actul de identitate adresa la care locuiești de fapt.

 • Cum arată viza asta de flotant? Este o etichetă autocolantă (sau mai fun zis un badge) care se aplică pe versoul cărții de identitate2 și care cuprinde: adresa de reședință; perioada de valabilitate a reședinței; data stabilirii reședinței; codul numeric personal al titularului; semnătura șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor sau, după caz, a directorului general al Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor; locul destinat aplicării ștampilei structurii emitente, pe care este înscrisă denumirea acesteia. 

 

2.De ce viză de flotant? 

Ce câștig dacă îmi colantez C.I.-ul cu acest badge? 

 • Poți vota la alegerile locale sau parlamentare: fără această viză nu poți vota decât în localitatea de domiciliu (cea înscrisă în C.I.). Dacă locuiești în mod stabil în altă localitate decât cea de domiciliu (eg. București) și plănuiești să stai pe aici o perioadă de timp, pe buletin.ro găsești o mulțime de motive pentru care ai vrea să votezi la locale pentru orașul al cărui aer îl respiri zi de zi. Oricum ar fi, e important să votezi pe cineva care te reprezintă și ale cărui decizii îți va influența în mod direct viața în locul în care locuiești.

Puteți vota indiferent când v-ați făcut viza de flotant. Înscrierea în registrul electoral se face cu 45 de zile înainte, dar cei care nu sunt înscriși pot vota pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au reşedinţa pe raza secţiei de votare. [link catre un proiect legislativ prin care s-a urmărit modificarea perioadei de la 45 la 60 de zile (forma inițială prevedea chiar 90 de zile) | procedura legislativă a încetat prin respingere definitivă a proiectului de către ambele Camere].

 • Poți să dai examenele auto în localitatea unde ai făcut școala de șoferi (mai multe detalii aici);

 • Poți să soliciți atribuirea unui loc de parcare de reședință (mai multe detalii aici – particularizat pentru Sectorul 3, tho’);

 • Poti să accesezi diferite beneficii de asistență socială, de exemplu: ajutor pentru încălzirea locuinței, ajutor social, ajutor pentru susținerea familiei etc. Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere precum și actele necesare pentru acordarea următoarelor beneficii sociale: alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului – stimulentul lunar de inserție, venitul minim garantat (VMG), alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se depun la primăriile sectoarelor municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială se află locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă.

 • Poți beneficia de următoarele stimulente de la bugetul municipiului București dacă ai domiciliul sau viză de reședință pe raza municipiului București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii și dacă nu ai datorii neeșalonate către bugetul local, exemple:
 • Poți beneficia de următoarele programe / proiecte pe care Primarul General le-a inițiat în colaborare cu ASSMB:
  • programul Voucher Materna, care presupune acordarea unui voucher de 2000 lei femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului și care înainte de depunerea cererii au domiciliul stabil de cel puțin 6 luni în Municipiul București sau viză de reședință sub rezerva aceleiasi condiții. 
  • proiectul “SMILE”, care prevede acordarea de sprijin financiar, pentru un număr de 20.000 de beneficiari (990 lei/beneficiar sub formă de voucher) pentru copiii din Municipiul București, cu vârste cuprinse între 10-17 ani care primesc recomandare privind aplicarea de aparate otodontice fixe, perioada de desfășurare a proiectului: Ianuarie 2019 – Decembrie 2021;
  • proiectul SMILE – Mobile, care prevede acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere, în valoare de 1.100 lei/beneficiar, elevilor cu vârsta între 7 și 16 ani, cu domiciliul în Municipiul București sau viză de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de înscriere în proiect, pentru aplicarea de aparate ortodontice mobile.
  • proiectul “O șansă pentru cuplurile infertile – FIV 2”, care prevede acordarea unui sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/cuplu infertil din București cu indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro în vederea creșterii natalității în rândul populației pe raza Municipiului București, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 2.000 de cupluri pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro.
  • proiectul “Newborn – Oncofertilitate”, care prevede acordarea de sprijin financiar pentru persoanele diagnosticate cu cancer, în vederea prezervării potențialului fertil prin prelevarea și crioconservarea materialului genetic, pentru o perioada de 5 ani; durata proiect: Noiembrie 2018 – Octombrie 2020.
  • proiectul “SĂNĂTATE PRIN SPORT”, care prevede furnizarea de servicii medicale (avize medicale sportive) prin Spitalul Colțea pentru 85.000 de sportivi legitimați din Municipiul București cu vârstă între 5-18 ani, pentru o perioada de 36 luni (2019 – 2021).

 

3.Ce trebuie să am pentru a obține viza de flotant?

În principal ar trebui să ai un contract de chirie (adică plătești ca să locuiești acolo) sau de comodat (adică stai pe moca).

 • Trei premise: 
  • A – stau la cămin 
  • B – am contract de închiriere / comodat
  • C – stau la cineva, dar nu am contract (cu varianta vreau să mă ia în🌌). 

Dacă ești student…

Dacă ai contract de închiriere sau de comodat…

Dacă stai în chirie / comodat, dar n-ai contract…

…indiferent că stai la un cămin public sau privat, lucrurile sunt simple:

…lucrurile sunt iar simple:

…aici situația se complică puțin.
Poți să mergi mai întâi la administratorul căminului, pentru că s-ar putea să se ocupe de această procedură sau să te prezinți personal la Biroul de Evidență a Persoanelor din zona căminului tău cu următoarele documente:

● Actul de identitate (C.I.)
● Contractul de închiriere spațiu cămin
● Carnet de student
Cerere tip completată unde la rubrica destinată găzduitorului treci datele administratorului, care semnează şi aplică ştampila administraţiei.3
Tot ce trebuie să faci e să mergi la Biroul de Evidență a Persoanelor din zona ta cu următoarele documente:

● Actul de identitate (C.I.)
Cerere tip completată
● Contractul de închiriere sau de comodat: original și copie

În primul rând ar trebui să-ți faci un contract de închiriere / comodat. Un contract îți oferă protecție legală atât în calitate de chiriaș sau locator, respectiv comodant (cel care dă spre folosință cu titlu gratuit) sau comodatar (cel care primește spre folosință cu titlu gratuit). Totodată, scopul acestui contract (titlu locativ cum apare în lege) este de a demonstra că tu locuiești în acel loc. 

Lucruri bune de știut despre contractul de închiriere: aici.
Lucruri bune de știut despre contractul de comodat: aici

Dacă nu ai cum să închei un contract, o soluție provizorie ar fi să rogi un prieten / proprietarul locuinței în care stai să te ia în spațiu. 

Va trebui să te duci cu el la Biroul de Evidență a Persoanelor sau dacă nu poate veni cu tine la SPCLEP poate da o declarație de primire în spațiu la notar sau în fața polițistului de ordine publică din cadrul unității de poliție pe a cărei rază teritorială este situat imobilul4 și prezinți următoarele documente:

● Actul tău de identitate și al persoanei care te ia în spațiu (pentru ipoteza în care merge cu tine).
● Actul de proprietate al imobilului: orignal și copie pentru ca cel care te ia în spațiu să demonstreze că este proprietarul acelei locuințe.
Cerere tip completată unde găzduitorul tău va completa rubrica adresată lui în prezența personalului SPCLEP sau depui declarația de primire în spațiu.

4.Care sunt formalitățile?

Partea bună: obținerea vizei de flotant e gratis! Tot o parte bună: nu-i chiar așa multă birocrație la mijloc. 

 • Pasul 1 | Formularul tip: complez o cerere tip disponibila aici (care se listează față-verso, dar nu se completează pe verso de către solicitant – sursa info). (Atenție!) potrivit mențiunilor de pe unele siteuri ale SPCLEP, cererea trebuie semnată în fața lucrătorului de la ghișeu.

 • Pasul 2 | Actul de identitate: îmi iau actul de identitate – de care înțeleg că va trebui să mă lipsesc o scurtă perioada până mi se eliberează cu viza aplicată.

 • Pasul 3 | Dovada adresei de reședință: îmi iau un act care face dovada adresei de reședință – original și copie (adică despre ce-am vorbit la pct. 3 – contractul de închiriere, contract de comodat, declarație de primire în spațiu).

 • Pasul 4 | Unde și când mă duc: verific programul de lucru și mă duc cu actele de mai sus la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) din raza unde am reședința.

Exemplu: dacă stau în București, intru pe http://www.dgepmb.ro/Servicii Publice Locale → Sectorul în care este adresa mea de reședință → Biroul de Evidență a Persoanelor nr. 1 / 2 / 3 / 4 / 5 cu programul de lucru indicat pe site. 

 

5.Cât durează să mi se elibereze viza de flotant?

Nu mult. Dacă stai în Sectorul 2, poate dura 2 ore.

 • Teoretic – max. 30 de zile de la data înregistrarii cererii, conform art. 15 (5) OUG 97/2005, termenul (general) de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor. În situaţii deosebite, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.
 • Practic – 2, 3, 5, 7 zile sau chiar 2 ore de la data înregistrării cererii deoarece variază în funcție de Biroul sau Direcția de Evidență a Populației. 

 

6.Cât timp este valabilă?

 • Cel mult 1 an: menţiunea de stabilire a reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, dar nu mai mare de 1 an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei.

Legislația nu ne lasă să ne stabilim reședința mai mult de un an la o anumită adresă. Asta nu înseamnă că nu avem voie să locuim mai mult de un an la o altă adresă decât cea de domiciliu, ci că va trebui să cerem stabilirea reședinței din nou după ce trece un an.

 1 – Art. 31 OUG 97/2005 (1) Menţiunea privind stabilirea reşedinţei se înscrie la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară.

2 – Art. 33 OUG 97/2005: Menţiunea privind reşedinţa se înscrie pe un document, denumit dovada de reşedinţă, care va însoţi cartea de identitate, cartea electronică de identitate şi cartea de identitate provizorie.

3 – Art. 89 din Normele Metodologice:(1) Pentru persoanele care solicită stabilirea reşedinţei în locuri de cazare în comun – cămine, campusuri universitare, instituţii de ocrotire şi protecţie socială, la rubrica din Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei, destinată găzduitorului, se menţionează datele administratorului imobilului, care semnează şi aplică ştampila administraţiei. (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), în rubrica din Cererea pentru stabilirea reşedinţei, destinată găzduitorului, vor fi menţionate datele administratorului imobilului, care va semna şi va aplica ştampila administraţiei. (3) Studenţii cazaţi în campusuri universitare pot depune cererea personal ori prin intermediul administratorilor imobilelor, sens în care se completează tabelul întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 20.

4 – Art. 86 din Normele Metodologice:(2) În situaţia în care solicitantul nu deţine un act privind titlul locativ, încheiat în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, găzduitorul sau, după caz, reprezentantul său legal îşi va exprima consimţământul prin completarea rubricii corespunzătoare din Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei, în prezenţa personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, sau printr-o declaraţie dată în faţa poliţistului de ordine publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României. (3) În situaţia în care găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate ori în faţa poliţistului de ordine publică din cadrul unităţii de poliţie pe a cărei rază teritorială este situat imobilul.